Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mazda

 Mazda Motor Corporation (japonsky: マツダ株式会社, Macuda Kabušiki Gaiša) je japonský výrobce automobilů se sídlem v Hirošimě. Jako jediná automobilka se v současné době zabývá výrobou a vývojem Wankelova motoru s rotačním pístem (aktuálně dodáván v modelu Mazda RX-8[1]).

 
V roce 2007 Mazda vyrobila více než 1,3 milionu vozidel pro prodej v celém světě. Většina z nich (skoro 1 milion) byla vyrobena v japonských závodech, zbytek pocházel z různých dalších závodů po světě.
 
Mazda byla v roce 1920 založena, jako společnost vyrábějící náhražku korku, až později se zaměřila na výrobu nářadí. Teprve o 11 let později, v roce 1931 se začíná orientovat na produkci svého prvního motorového vozidla. Nákladního tříkolového motocyklu zvaném Mazda GO.
 
Také logo firmy Mazda prošlo dlouhou historii, od roku 1934 až po dnešní známé logo, které spatřilo svět v roce 1997.
 
Dá se říct, že slovo "Mazda" koinciduje s poangličtěnou výslovností jména zakladatele firmy, který se jmenoval Jujiro Matsuda a zajímal se o spiritualitu. Firmu se rozhodl přejmenovat na počest jak jeho rodiny, tak Zoroastriánů.[3] Slovo mazda znamená v íránské Avestánštině "velká moudrost".
 
V japonštině se název společnosti vždy vyslovoval a hláskoval jako "Matsuda", jméno zakladatele. Televizní reklamy automobilů Mazda ve Spojených státech používají výslovnost, kde počáteční samohláska zní podobně jako ve slově "art", zatímco kanadské reklamy Mazdy vyslovují tento název s počátečním "a" jako ve slově "has". Úvodní samohláska (v amerických a kanadských reklamách) se označuje jako první a poslední znění "A" v původní perské výslovnosti.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář